Romania

     News and events

Event: 1st Meeting with Romanian Partner Farms

17th of February 2023

Online

Event: National Young Farmers Meeting

24th of April 2023

The meeting will take place among the International Fair for Agriculture, Food Industry and Zootechnics – AGRARIA 

Cluj County

 

Comparing with other EU Member States, Romania has around 22% of its territory covered with permanent agricultural grasslands. Only Ireland (52%) and the Netherlands (27%) have more territorial shares devoted to permanent grasslands in Europe.

Low intensive grazing practices used by generations in small-size family farms supported the development of rich biodiversity cultural landscapes. Grazing abandonment and intensification are nowadays important threats for such ecosystem services.

Romanian

Grazing4AgroEcology – O rețea europeană pentru promovarea pășunatului și sprijinirea fermelor bazate pe pășunat în ceea ce privește performanțele lor economice și ecologice, precum și bunăstarea animalelor

Grazing4AgroEcology (G4AE) este un proiect finanțat de UE care urmărește restabilirea încrederii fermierilor și a industriei agricole în performanța producției și competitivitatea pășunatului prin promovarea inovațiilor agroecologice. G4AE sprijină în mod direct obiectivele Pactului Verde european: restaurarea biodiversității, reducerea pierderilor de nutrienți și reducerea emisiilor de gaze de efect de seră.

Sistemele de producție agricolă bazate pe pășunat au capacitatea de a produce alimente de înaltă calitate, de a fi benefice pentru competitivitatea fermierilor și bunăstarea animalelor, precum și pentru alte servicii ecosistemice care sunt larg apreciate de societatea noastră. Cu toate acestea, din multe motive, utilizarea pășunatului este în general în scădere în Europa, ceea ce reprezintă o amenințare pentru multe servicii ecosistemice.

Fermierul și comunitatea agricolă sunt în centrul unei rețele multi-actor care se adresează întregului Sistem de cunoștințe și inovare în agricultură (AKIS), inclusiv știință și practică, grupuri operaționale (OG), organizații neguvernamentale (ONG), consilieri, precum și consumatorii și cetățenii.

Rețeaua formată din 120 ferme partenere (15 per țară) va permite captarea și implementarea celor mai bune practici și inovații pentru promovarea pășunatului pentru agroecologie. G4AE va inova sectorul pășunatului prin consolidarea capacității fermierilor de a-și înțelege propria performanță pe baza unui instrument integrat de autoevaluare.

Facilitator Agents

2 agents that will moderate farm demonstrations of best practices and meetings within the grazing AKIS and encourage all actors to exchange and share knowledge in Romania

Adrian Gliga

Agronomic enginner

Grassland conservation

Grassland management

adrian.gliga@usamvcluj.ro

Daniel Chiciudean

Agrifood

Economist

Rural development 

daniel.chiciudean@usamvcluj.ro

Vlad Isarie

Agribusiness

Rural Development

Geographical Indication

vlad.isarie@agrocluster.ro

 

Partner Farms

Farm 1

Farm 2

Farm 3

Farm 4

Farm 5

Farm 6

Farm 7

Farm 8

Farm 9

Farm 10

Farm 11

Farm 12

Farm 13

Farm 14

Farm 15